You are here:

“Metimo ispred svog praga”

Preduzeće Park, odnosno ekipa zadužena za održavanje zelenih površina na području općine Centar danas je bilo dio ekološke akcije “Metimo ispred svog praga” u naselju Ciglane koju je iniciralo udruženje građanki i građana Novi Centar Sarajevo.
Ova društveno odgovorna inicijativa osim radnika Parka, predstavnika Općine Centar, preduzeća Rad, te vatrogasnog društva “Bjelave” okupila je jutros i stanovnike ovog naselja koji su zajedno čistili smeće i otpad sa javnih prostora i površina, koje inače nisu obuhvaćene redovnim održavanjem ova dva komunalna poduzeća. Udruženje, inicijator današnje akcije veliku pažnju posvećuje očuvanju i zaštiti okoliša, a tome u prilog govore čišćenja i uređenja okoliša, te ozelenjavanja životnog prostora koje je organizovalo. Zbog zajedničkog cilja, a to je očistiti, urediti i zajednički očuvati javne prostore, prije svega zelenilo i zelene površine preduzeće Park, a pokazalo je to i u ranijim sličnim akcijama, podržalo je današnju raspoloživim sredstvima odnosno stručnom radnom snagom i alatima. Samo u saradnji s građanima sve površine, kako one obuhvaćene redovnim održavanjem tako i one koje to nisu, mogu biti uredne, lijepe i očuvane tokom cijele godine. U okviru dvosatne akcije potpomognute i sredstvima za rad od strane Civilna zaštita Općine Centar i mjesne zajednice, a alatima, mehanizacijom i radnom snagom preduzeća Park i Rad za rezultat je imala prikupljeno cjelokupno komunalno i drugo smeće i otpad iz domaćinstava i drugih objekata ostavljenih i odbačenih u prostore i površine u blizini stambenih zgrada, žardinjera, arli, uz stepeništa i na drugim prostorima na Merhemića trgu i okolnim ulicama na Ciglanama.
Akcija započeta u jutarnjim satima već do podne se završava, a zajedničkim rezultatima rada u naselju Ciglane svi učesnici su zadovoljni. Izgled i čistoća naselja Ciglane, ali i inicijativa građana ovog naselja može biti primjer i drugima da zajedno kroz ekološke akcije, ali i zaštitu našeg okoliša naš zajednički ambijent življenja bude lijep i ugodan. Današnja akcija značajna je i zbog toga što je organizirana samo dan poslije 5. juna, Svjetskog dana zaštite okoliša.