You are here:
  • Home
  • Novosti
  • Preduzeće Park i ove godine uredilo i očistilo površinu u krugu Kampusa UNSA

Preduzeće Park i ove godine uredilo i očistilo površinu u krugu Kampusa UNSA

Radnici preduzeća Park ovih dana uredili su prostor koji se nalazi u krugu kampusa Univerziteta Sarajevo, koji nakon čišćenja trave i samoniklog rastinja je ponovo uređena zelena površina u centru grada.
Površina u krugu Kampusa čije uređenje su danas završili radnici Parka veličine je 10.000 kvadratnih metara, a smještena je lijevo od ulaza iz pravca ulice Zmaja od Bosne. Inače u pitanju je površina sa koje su prošle godine ekipe Parka uklonile i posjekle višegodišnje rastinje i samonikle biljke.
Ovogodišnji radovi podrazumijevali su košnju trave pomoću mehanizacije, a vozila s priključcima za vrlo kratko vrijeme površinu koju ograda Kampusa dijeli od pješačke staze uz glavnu gradsku saobraćajnicu vrlo brzo su pretvorile u uređen i pokošen, te od otpada očišćen prostor. Ekipe Parka izvršile su i orezivanje jednogodišnjeg šiblja i niskog rastinja, a cjelokupan biootpad je prikupljen. Inače radi se o površini u sklopu Kampusa koja je ranijih godina bila zapuštana i zarasla, a postoje i inicijative i napori za iznalaženje finansijskih mogućnosti i rješenja da se hortikulturno rekonstruiše i sa postojećim stablima pretvori u veliku parkovskih površinu u centru grada. Prostor je i ovogodišnjim čišćenjem i košnjom ustvari hortikulturni prostor koji redovnim čišćenjem i uklanjanjem rastinja ne predstavlja prijetnju pješacima uz stazu pored Kampusa, kao ni obližnjim objektima. Cjelokupan posao ovogodišnjeg uređenja izvršile su ekipe Parka, a finansirao ga je Univerzitet u Sarajevu.

Aldijana Hamza
https://www.park.ba