You are here:
  • Home
  • Novosti
  • U subotu akcijom obilježimo Svjetski dan čišćenja

U subotu akcijom obilježimo Svjetski dan čišćenja

Roditelj ste, nena, baka, dedo, sestra, brat i želite učestvovati u akciji čišćenja prostora i površina na kojima se igraju vaši i naši najmiliji. Možete to uraditi već u ovu subotu (18.09.), zajedno s ekipama preduzeća Park, pratiocima FB stranice “Prljavi grad Sarajevo”, vašim komšijama, prijateljima, studentima, aktivistima, Sarajlijama. Tako ćemo biti i dio velike svjetske porodice koju čini 180 država u svijetu i zajedno obilježiti 18. septembra “Svjetski dan čišćenja”. Građani brojnih svjetskih gradova u subotu će izaći na ulice i u prirodu i čistiti svoja naselja, parkove, rijeke, jezera, planine i dati svoj doprinos u očuvanju prirode i zajedničkog javnog prostora. Preduzeće Park u saradnji s građanskim pokretom “Prljavi grad Sarajevo” odlučilo je da u subotu zajedno čistimo dječja igrališta u sarajevskim naseljima. Svjedoci smo da su skoro sva igrališta i prostori za igru najmlađih onečistili upravo odrasli, bacajući razni otpad, a pogotovu opuške od cigareta. Stoga u ovu subotu (18. septembra) namjeravamo da očistimo upravo takva igrališta, pješčane podloge, površine uz mobilijar i travnjake i to njih 10, u pet općina. Čistimo ih od svakog opuška i najsitnijeg otpada koji može naštetiti našoj djeci. Na taj način dajemo naš doprinos čišćoj i zdravijoj životnoj okolini i naših najmlađih, ali i nas samih. Ekipe preduzeća PARK i pratioci FB stranice “Prljavi grad Sarajevo” tačno u 11,00 sati u subotu, bit će na već određenim dječjim igralištima, sa alatom i određenim opremom da brže i lakše očistimo svih 10 lokacija. Plan subotnje akcije je da građani koji žele da učestvuju u akciji na već određena najfrkventnija igrališta dođu već u 10:30 sati. Akcija počinje tačno u 11,00 i da traje sve do 13,00 sati. Ako nam se pridružite u dovoljnom broj, a nas iz Parka će biti više od 50, imati ćemo dovoljno vremena da sve planirano uradimo. Početak akcije je na svim igralištima u pet općina u isto vrijeme i to u:

🍀

OPĆINA CENTAR *Dječije igralište u parku preko puta BKC -a; *Dječije igralište u parku “Kemal Monteno”.

🍀

OPĆINA NOVO SARAJEVO *Šareni park – Trg heroja; *Dječiji park Boško Buha, ulica Grbavička.

🍀

OPĆINA NOVI GRAD *Veliko igralište (popularno ljubičasto igralište)- Branilaca Dobrinje; *Alipašino Polje – C faza (novo igralište u blizini Parkove poslovnice u Novom Gradu).

🍀

OPĆINA ILIDŽA *Dječije igralište u ulici Josipa; Slavenskog – naselje Pejton; *Dječje igralište u ulici Ramiza Jašara, naselje Lužani.

🍀

OPĆINA VOGOŠĆA *Dječije igralište u ulici Jošanička; *Dječije igralište u ulici Omladinska. Akciji će se pridružiti članovi “Yes Programs” State Department SAD-a, odnosno mladi aktivisti Yes Alumni zajednice iz naše zemlje zajedno sa studentima iz Amerike koji se kod nas nalaze u uzvratnoj posjeti. Svi oni zajedno učestvovat će u aktivnostima čišćenja igrališta.Očistimo zajedno dječja igrališta i nikada više ne bacajmo opuške u pijeska, travu, na mjesta gdje nam se igraju djeca. Naravno zaštitimo se i od korone, pa napomena da ponesete higijenske maske i držite socijalnu distancu. Sigurni smo da će nam se pridružiti veliki broj Sarajlija, da u glavnom gradu BiH zajedno obilježimo “Svjetski dan čišćenja”. Za čisto i lijepo Sarajevo!

Aldijana Hamza
https://www.park.ba