You are here:
  • Home
  • Novosti
  • Sarajevske zelene površine dobijaju 104 nova mlada stabla

Sarajevske zelene površine dobijaju 104 nova mlada stabla

Kroz projekat „Ozelenjavanje javnih površina u Kantonu Sarajevo“ bit će zasađena 104 nova stabla na području sedam općina u KS.
Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Enver Hadžiahmetović i direktor KJKP „Park“, Adis Bešlić potpisali su Sporazum kojim je ozvaničen početak realizacije projekta „Ozelenjavanje javnih površina u Kantonu Sarajevo“. U okviru navedenog projekta, na području sedam općina u Kantonu Sarajevo, bit će zasađena 104 nova mlada stabla i to:

  • Na području općine Stari Grad zasadit će se 10 stabala u parku na Bentbaši;
  • Na području općine Centar zasadit će se 20 stabala na Ciglanama, u ulici Franca Lehara, u parku Vladimira Perića Valtera, u parku Koševo II i u Velikom parku;
  • U općini Novo Sarajevo predviđena je sadnja 20 novih stabala i to u Bulevaru Meše Selimovića, kod Parka mladenaca i na raskrsnici s ulicom Bihaćka;
  • Na području općine Novi Grad predviđena je sadnja 24 nova stabla uz dječja i sportska igrališta na Dobrinji i Alipašinom polju;
  • Deset mladih stabala zasaditi će na području općine Ilidža u naselju Otes;
  • U općini Vogošća i općini Trnovo će biti zasađeno također po 10 stabala u ulici Braće Kršo i na Babinom Dolu na Bjelašnici. Projekat ozelenjavanja javnih zelenih površina dio je ranije dogovorene saradnje započete još u mjesecu septembru kada su predstavnici Ministarstva bili u posjeti KJKP Park. Cilj ovog projekta je zaštita životne sredine odnosno poboljšanje kvaliteta zraka u urbanim zonama Kantona Sarajevo. Sredstva za implementaciju projekta obezbijedila je Vlada Kantona Sarajevo.
  • Napominjemo da ovo nije jedini projekat koji su Vlada KS i resorno Ministarstvo pokrenuli u saradnji sa KJKP”Park” d.o.o. Sarajevo. Kroz Program redovnog održavanja započela je i sadnja 411 stabala u sarajevskim parkovima, unutar blokovskim zelenim površinama, uz saobraćajnice, pješačke zone i šetališta, te sadnja novih stabala na mjestima osušenih ili ranije posječenih stabala.

Finaliziranjem projekta „Ozelenjavanje javnih površina u Kantonu Sarajevo“ i sadnjom stabala predviđenih kroz Programom redovnog održavanja, ove jeseni Vlada KS i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS ozelenit će zelene površine Kantona Sarajevo sa ukupno 515 novih, mladih stabala. Rok za realizaciju je kraj decembra, međutim shodno uslovima sva stabla bit će zasađena već do kraja novembra.

Aldijana Hamza
https://www.park.ba