You are here:
  • Home
  • Novosti
  • Park sadnjom drveća u dvorištu vrtića Ljiljani počeo uređenje 14 odgojno-obrazovnih ustanova u KS

Park sadnjom drveća u dvorištu vrtića Ljiljani počeo uređenje 14 odgojno-obrazovnih ustanova u KS

Sadnjom 20 novih mladih stabala i hortikuturnim radovima u dvorištu vrtića “Ljiljani” u Vogošći jutros je počela realizacija projekta uređenje prostora u i oko 14 odgojno- obrazovnih ustanova odnosno škola i vrtića u Kantonu Sarajevo. Simboličnom sadnjom prvih stabala Enver Hadžiahmetović, kantonalni ministar komunalne privrede i Adis Bešlić, direktor preduzeća Park ozvaničili su početak radova u prvoj odgojno- obrazovnoj ustanovi, a sadnji i hortikuturnim radovima prisustvovali su i Adnan Medić, pomoćnik ministra, izvršni direktor Parka Enes Kazić i Amer Mudželet, te Fetah Kadrić, pomoćnik načelnika za komunalne poslove Općine Vogošća.
Pomoću mehanizacije i alata, osim sadnje novih stabala u dvorištu Vrtića koji je otvoren prije nešto više od godinu, izvršena je mašinska košnja trave, orezivanje ukrasnog grmlja i nižih stabala, suhih i preraslih dijelova krošnji, orezivanje žive ograde, prikupljanje i odvoz biootpada. Za nekoliko sati kompletno dvorište vrtića “Ljiljani” bilo je u potpuno novom ruhu, a površine mališanima date na raspolaganje i bezbijednu igru i zabavu.
Prema riječima direktora Adisa Bešlića uređenje dvorišta novim sadnicama i hortikuturnim radovima dio je posebnog Programa Vlade KS za unapređenje inkluzije u Kantonu Sarajevo, a preduzeće Park uvijek će u takvim projektima biti partner i izviđač radove, jer naša djeca to zaslužuju. Radove na uređenju dvorišta vrtića, osnovnih i srednjih škola dodatni su dio uređenja površina koje nisu obuhvaćene redovnim održavanjem istakao je Bešlić. Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS finansirat će sve radove, a ministar Enver Hadžiahmetović napomenuo je da je u petak potpisan sporazumom kojim je definirano da preduzeće Park novim sadnim materijalom, posebno sadnicama stabala i ukrasnog grmlja, te hortikulturnim uređenjem u naredna dva mjeseca urede školska dvorišta. Projektom su obuhvaćene OŠ”Hrasno” u Novom Sarajevu, OŠ” Ćamil Sijarić” u Novom Gradu, OŠ”Zajko Delić” u Vogošći, OŠ”Kovačići” u Novom Sarajevu, OŠ” Hilmi ef. Šarić” u Tarčinu (Hadžići), OŠ”Osman Nuri Hadžić” i OŠ” Aleksa Šantić” u Novom Gradu, OŠ”Šesta osnovna škola” na Ilidži, OŠ”Stari Ilijaš” u Ilijašu, Srednjoškolski centar u Hadžićima, OŠ” Vrhbosna” u Starom Gradu, OŠ”Mustafa Busuladžić” u Novom Gradu i dva vrtića pri JU “Djeca Sarajeva” odnosno Vrtić “Dječiji grad” u Novom Gradu i danas uređeni Vrtić “Ljiljani”. Značaj cijelog projekta u okviru kojeg će najveću dobrobit imati djeca i mladi čija će školska dvorišta biti uređena, bogata zelenilom i koja će školske odmore provoditi u uređenim ambijentima, jeste i činjenica da će ekipe Parka za navedene radove u 14 dvorišta odgojno- obrazovnih ustanova koristiti rasadnički materijal iz vlastite proizvodnje u Nedžarićima i Sokolović Koloniji. Akcija uređenja 14 školskih i vrtićkih dvorišta nastavlja se od danas do kraja godine, a sljedeće dvorište je uz objekat OŠ”Vrhbosna” u Starom Gradu.

Aldijana Hamza
https://www.park.ba