You are here:
  • Home
  • Novosti
  • Prvi reciklomat postavljen na ulazu u Pionirsku dolinu i zoo vrt

Prvi reciklomat postavljen na ulazu u Pionirsku dolinu i zoo vrt

Ukoliko od ovog proljeća krenete u posjetu Pionirskoj dolini i zoo vrtu, a želite biti i ekološki osviješteni i društveno korisni, nemojte plastične boce i drugu ambalažu bacati na zelene površine, u parkove, šetališta, u rijeke, potoke, na ulicu već ih ponesite sa sobom i odložite u reciklomat koji je danas instaliran ispred ulaza u sarajevsku porodičnu oazu. Za sve to možete osvojiti i besplatnu ulaznicu u Pionirsku dolinu. Jednu nagradnu kartu- ulaznicu osvojiti ćete ukoliko u reciklomat odložiti deset boca, a odabirom preduzeća Park i slijedeći upute prilikom odlaganja otpada u reciklomat za sve to dobijet ćete tiket na kojem piše da se da ste osvojili besplatan ulazak u Pionirsku dolinu. Naravno svoju brigu za okoliš, ali i životinje koje žive u Pionirskoj dolini možete iskazati i time da ni boce koje koristite dok boravite u zoološkom vrtu i rekreaciono zabavnom centru ne bacate po cvijeću, na travu, staze, u Koševski potok, pogotovo ne u nastambe u kojima su životinje nego i njih možete odložiti u reciklomat.
Naime od danas svoj reciklomat ima i preduzeće Park, kojemu je ovaj vrijedan uređaj koji nam pomaže da čuvamo prirodu i učestvujemo u procesu recikliranja doniralo Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.
Reciklomat je postavljen neposredno prije ulaza u Pionirsku dolinu, uz stazu prema ulaznoj kapiji, u ulici Patriotske lige, s ciljem da u procesu recikliranja osim posjetilaca Pionirske doline mogu učestvovati i prolaznici ovom ulicom, posebno djeca i mladi iz obližnjih osnovnih i srednjih škola, ali i stanovnici okolnih naselja, kao i djeca koja u okviru ekskurzija dolaze u posjetu Pionirskoj dolini iz drugih gradova Bosne i Hercegovine. Osim prikupljanja ambalažnog otpada, reciklomat ima i edukativnu funkciju posebno djece i mladih o značaju recikliranja otpada. Preduzeće Park i Pionirska dolina na ovaj način proširilo je svoje učešće u prošle godine pokrenutom pilot projektu instaliranja reciklomata i prikupljanja ambalažnog otpada. Finansijska sredstva za nabavku reciklomata koji je doniran preduzeću Park i Pionirskoj dolini obezbijedilo je Ministarstvo komunalne privrede KS, a dobavljač reciklomata je firma “Eko Grad”.

Aldijana Hamza
https://www.park.ba