Novi certifikati za rukovodstvo RZC“Pionirska dolina“ i zoo vrt

Dodjela certifikataIako je od završetka prve radionice EAZA Akademije organizirane u RZC“Pionirska dolina“ i zoo vrt“ prošlo više od desetak dana, na adresu našeg jedinog bosanskohercegovačkog rekreacionog centra sa zoo vrtom još uvijek pristižu brojne poruke učesnika, koji se žele zahvaliti na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji.
Na četverodnevnoj radionici održanoj u prvoj polovini marta učetvovalo su 34 menadžera, kustosa, biologa i veterinara iz nekoliko evropskih zooloških vrtova i drugih instituacija, i to najviše iz zemalja u regionu.
Na radionici pod nazivom „Dobrobit životinja“, koja je osim edukativnog, za rezultat imala i brojne rekvizite i sprave kojima su obogaćene pojedine nastambe u kojima borave životinje smještene u našem zoološkom vrtu, svim učesnicima dodijeljeni su i certifikati „EAZA Academy“ koja djeluje u sklopu „EAZA“-Evropske asocijacije zooloških vrtova i akvarija, a u kojoj RZC“Pionirska dolina“ i zoo vrt ima kandidatski status za punopravnog člana.
„EAZA Academy“ ovom prilikom upravniku RZC“Pionirska dolina“ i zoo vrt Esadu Tajiću i veterinaru Vedadu Škapuru dodijelila je certifikate i zahvalnice za uspješno organiziranu i realiziranu radionicu. Time rukovodstvo RZC“Pionirska dolina“ trenutno raspolaže sa po tri certifikata za učešće u „EAZA“ radionicama, koje se svake godine organiziraju u nekom od zooloških vrtova koji su članovi iste.
Inače, na svom razvojnom putu cilj popularne „Pionirske doline“ upravo i jeste kroz brojnu prijateljsku saradnju sa većinom zoo vrtova u Evropi i „EAZA“-om omogućiti posjetiocima, posebno najmlađima stalno i iznova veću, kvalitetniju i sadržajniju ponudu, a životinjama što kvalitetnije uslove života.
– Nova znanja kroz organizaciju radionice, ali i kroz naša učešća u istima, dio su našeg razvojnog puta, a cilj nam je kvalitetnija briga o životinjama, uvođenju modernih principa preventivne njege i zaštite životinja, modernizacija nastambi, istraživanje i unapređenje, odnosno ukratko dobrobit životinja kao i obogaćivanje životinjskog fonda čime će i naši mnogobrojni posjetioci biti zadovoljniji- rekao je tom prilikom upravnik Tajić.