Historijat

Rekreaciono- zabavni centar “Pionirska dolina” i zoo vrt najstariji je zoo vrt u Bosni i Hercegovini. U austro-ugarskom periodu bio je smješten na području Ilidže, ali je poslije dislociran u sjeveroistočni dio Sarajeva, samo 2 kilometra udaljenom od centra grada, na području opštine Centar.

Sarajevski zološki vrt godinama je igrao jednu od važnih uloga u životima naših sugrađana, ali i ostalih posjetilaca, kao „oaza“ za odmor, rekreaciju i edukaciju svih generacija.

RZC “Pionirska dolina” za vrijeme održavanja olimpijskih igara 1984.godine uznapredovao je i obogatio svoj sadržaj i ponudu za sve populacije, čak i za strance koji su zoo vrt prepoznali kao atraktivnu destinaciju Sarajeva. Razvoj i napredak zoološkog vrta „Pionirska dolina“ rapidnom brzinom je uništen tokom minulog rata (1992-1995).

Na borbenoj liniji razgraničenja, pretrpio je gotovo 100%-tnu devastaciju, a bogat i raznovrstan životinjski fond u potpunosti je uništen.

Nakon rata, 1995. godine prostor „Pionirska doline“ bio je u potpunosti uništen i miniran. Nakon deminiranja područja 1996. godine RZC „Pionirska dolina“ krenuo je „iz pepela“ napornim radom naprijed.